Kort om permakultur:
Permakultur (kort for “permanent culture”, altså agriculture/horticulture) er kort fortalt et sæt af praktiske og principelle værktøjer og værdier til at vende tilbage til en naturvenlig, kredsløbsbaseret og balanceret brug af jord, natur, samvær, fællesskaber og forståelse af det enkelte individ.
I centrum er tre etikker og de 12 principper. De tager udgangspunkt i tidligere tiders opfattelse og afhængighed af naturen, jorden, omgivelserne.
De er udviklet af legendariske forbilleder for alle permakulturister, Bill Morrison og David Holmgren, begge fra Australien. Vi bruger her, med tak, David Holmgrens beskrivelser af permakultur, oversat til dansk.
Etik 1: Genopbyg naturkapital
Jorden er en levende, åndende enhed. Uden løbende pleje og pleje vil der være konsekvenser for store til at ignorere.
Ikonet for den unge plante repræsenterer organisk vækst, en nøgleingrediens i at opretholde livet på Jorden.
Jordpleje kan forstås som pleje af den levende jord. Jordbundens tilstand er ofte det bedste mål for samfundets sundhed og velvære. Der er mange forskellige teknikker til at passe jord på, men den nemmeste metode til at se, om jord er sund, er at se, hvor meget liv der findes der.
Vores skove og floder er vores planets lunger og årer, som hjælper Jorden med at leve og ånde og understøtter mange forskellige livsformer. Alle livsformer har deres egen iboende værdi og skal respekteres for de funktioner, de udfører – også selvom vi ikke ser dem som nyttige i forhold til vores behov.
Ved at reducere vores forbrug af ‘ting’, reducerer vi vores påvirkning af miljøet, hvilket er den bedste måde at pleje alt levende på.
Etik 2: Pas på dig selv, pårørende og fælleskab
Hvis folks behov bliver mødt på medfølende og enkle måder, vil miljøet omkring dem trives.
Ikonet for de to mennesker sammen repræsenterer behovet for kammeratskab og samarbejdsbestræbelser for at påvirke forandringer.
People Care begynder med os selv og udvides til at omfatte vores familier, naboer og bredere samfund. Udfordringen er at vokse gennem selvtillid og personligt ansvar. Selvhjulpenhed bliver mere gennemførlig, når vi fokuserer på ikke-materielt velvære, og tager os af os selv og andre uden at producere eller forbruge unødvendige materielle ressourcer.
Ved at acceptere personligt ansvar for vores situation så vidt muligt, i stedet for at bebrejde andre, styrker vi os selv. Hvis vi kan erkende, at en større visdom ligger i en gruppe mennesker, kan vi arbejde sammen med andre for at opnå de bedste resultater for alle involverede.
Permakulturens tilgang er at fokusere på det positive, de muligheder, der findes frem for forhindringerne, selv i de mest desperate situationer.
Etik 3: Sæt grænser og omfordel overskud
Vi er forsynet med tider med overflod, som gør os i stand til at dele med andre.
Tærtens ikon og et stykke af det repræsenterer at tage det, vi har brug for, og dele det, vi ikke har, mens vi erkender, at der er grænser for, hvor meget vi kan give, og hvor meget vi kan tage.
Etablerede frugttræer producerer sandsynligvis mere end én person kan spise. Det tager tid at plukke og konservere høsten, og der er grænser for, hvor meget frugt vi kan bruge. Der er mange måder, hvorpå vi drager fordel af at give en rimelig del af gaven til andre i vores samfund.
Væksten i menneskeligt forbrug og den accelererende udryddelse af arter tydeliggør umuligheden af kontinuerlig vækst. Nogle gange er vi nødt til at træffe svære beslutninger og overveje, hvad der er nok.
Vi skal fokusere på, hvad der er passende for os at gøre, snarere end hvad andre bør gøre. Ved at finde den rigtige balance i vores eget liv giver vi positive eksempler for andre, så de kan finde deres egen balance.
Princip 1: Observer og interager
“Skønhed afhænger af øjnene der ser”
Ved at tage os tid til at engagere os i naturen, kan vi designe løsninger, der passer til vores særlige situation.
Ikonet for dette designprincip repræsenterer en person, der ‘bliver’ til et træ. Ved at observere naturen er det vigtigt at anlægge forskellige perspektiver for at hjælpe med at forstå, hvad der foregår med de forskellige elementer i systemet.
Ordsproget “Skønhed er i beskuerens øje” minder os om, at vi lægger vores egne værdier på det, vi observerer, men i naturen er der ikke noget rigtigt eller forkert, kun anderledes.
Princip 2: Fang og opbevar energi
“Lav hø, mens solen skinner”
Ved at udvikle systemer, der samler ressourcer, når de er rigelige, kan vi bruge dem i nødstider.
Ikonet for dette designprincip repræsenterer energi, der opbevares i en beholder til senere brug, mens ordsproget “lav hø, mens solen skinner” minder os om, at vi har en begrænset tid til at fange og opbevare energi.
Princip 3: Opnå et udbytte
“Du kan ikke arbejde på tom mave”
Sørg for, at du får virkelig nyttige belønninger som en del af det arbejde, du udfører.
Ikonet for dette designprincip, en grøntsag med en bid ud af det, viser os, at der er et konkurrenceelement i at opnå et udbytte, mens ordsproget “Du kan ikke arbejde på tom mave” minder os om, at vi skal få øjeblikkelige belønninger for at holde os kørende.
Princip 4: Anvend selvregulering og accepter feedback
“Fædrenes synder hjemsøger børnene i syvende led”
Vi er nødt til at fraråde upassende aktivitet for at sikre, at systemerne fortsat kan fungere godt.
Ikonet for hele jorden er det største eksempel, vi har, på en selvregulerende ‘organisme’, som er underlagt feedbackkontrol, som f.eks. global opvarmning. Ordsproget “fædrenes synder hjemsøger børnene i syvende generation” minder os om, at negativ feedback ofte er langsom til at dukke op.
Princip 5: Brug og værdsæt vedvarende ressourcer og tjenester
“Lad naturen gå sin gang”
Udnyt naturens overflod bedst muligt til at regulere vores forbrugsadfærd og afhængighed af ikke-fornybare ressourcer.
Hesteikonet repræsenterer både en vedvarende service og en vedvarende ressource. Den kan bruges til at trække en vogn, plov eller træstamme, og den kan endda spises – en ikke-fortærende brug foretrækkes frem for en fortærende.
Ordsproget “lad naturen gå sin gang” minder os om, at kontrol over naturen gennem overdreven ressourceforbrug og højteknologi ikke kun er dyrt, men kan have en negativ effekt på vores miljø.
Princip 6: Fremstil ikke affald
“Et systing i tiden sparer ni” – “Spild ikke, vil ikke”
Ved at værdsætte og gøre brug af alle de ressourcer, der er tilgængelige for os, går intet til spilde.
Ormens ikon repræsenterer en af de mest effektive genbrugere af organiske materialer, der omdanner plante- og dyreaffald til værdifuld planteføde.
Ordsproget “et systing i tiden sparer ni” minder os om, at rettidig vedligeholdelse forhindrer spild, mens “spild ikke, vil ikke” minder os om, at det er let at forårsage spild i tider med overflod, men dette spild kan være en årsag til vanskeligheder senere.
Princip 7: Design fra mønstre til detaljer
“Kan ikke se skoven for bare træer”
Ved at træde tilbage kan vi observere mønstre i naturen og i samfundet. Disse kan danne rygraden i vores design, mens detaljerne viser sig, mens vi skaber.
Ethvert edderkoppespind er unikt for dens situation, mens det generelle mønster af bestemte tråde og spiraler ens overalt.
Princip 8: Integrére i stedet for at adskille
“Mange hænder gør arbejdet let”
Ved at placere de rigtige opgaver på det rigtige tidspunkt udvikles relationer mellem dem, og de støtter hinanden.
Dette ikon repræsenterer en gruppe mennesker set fra et fugleperspektiv, der, med deres hænder, danner en cirkel. Området i midten kunne repræsentere at “helheden er større end summen af delene”.
Ordsproget “mange hænder gør let arbejde” antyder, at når vi arbejder sammen, bliver arbejdet lettere.
Princip 9: Brug små og langsomme løsninger
“Jo større de er, jo hårdere falder de” – “Langsomt og stabilt, vinder løbet”
Små og langsomme systemer er nemmere at vedligeholde end store, hvilket gør bedre brug af lokale ressourcer og producerer mere bæredygtige resultater.
Sneglen er både lille og langsom, den bærer sit hjem på ryggen og kan trække sig tilbage for at forsvare sig, når den er truet.
Ordsproget “jo større de er, jo hårdere falder de” minder os om ulemperne ved overdreven størrelse og vækst, mens “langsom og stabil vinder løbet” tilskynder til tålmodighed, mens de reflekterer over en fælles sandhed i naturen og samfundet.
Princip 10: Brug og værdsæt mangfoldighed
“Læg ikke alle dine æg i én kurv”
Mangfoldighed reducerer sårbarheden over for en række forskellige trusler og drager fordel af den unikke natur i det miljø, den lever i.
Kolibriens bemærkelsesværdige tilpasning til at svæve og nippe til nektar fra lange, smalle blomster med deres rygsøjlelignende næb symboliserer specialiseringen af form og funktion i naturen.
Ordsproget “læg ikke alle dine æg i én kurv” minder os om, at mangfoldighed sørger for en forsikring mod variationerne i vores miljø.
Princip 11: Brug kanter og værdsæt marginalen
“Tro ikke, at du er på rette vej, bare fordi det er en slagne vej”
Grænsefladen mellem tingene er der, hvor de mest interessante begivenheder finder sted. Disse er ofte de mest værdifulde, mangfoldige og produktive elementer i systemet.
Ikonet for solen, der kommer over horisonten med en flod i forgrunden, viser os en verden sammensat af modsætninger.
Ordsproget “tro ikke, at du er på rette vej, bare fordi det er en slagne vej” minder os om, at det mest populære og ordinære ikke nødvendigvis er den bedste tilgang.
Princip 12: Brug kreativt og reagere på forandringer
“Vision er ikke at se tingene, som de er, men som de ideelt vil være”
Vi kan have en positiv indflydelse på uundgåelige forandringer ved omhyggeligt at observere og derefter gribe ind på det rigtige tidspunkt.
Sommerfuglen er et positivt symbol på transformativ forandring i naturen, fra dens tidligere liv som larve.
Ordsproget “vision er ikke at se tingene, som de er, men som de vil være” minder os om, at forståelse af forandring er meget mere end en lineær projektion.