Kloge kombinationer til vilde haver
Gør din have lidt vildere, lidt nemmere og lidt mere spændende på en nænsom og betænksom måde
Undgå bar jord, plant i stedet bunddække og dæk med kompost, mulch, blade, jordforbedring, sortnet flis osv, så du holder på fugtigheden i jorden, spærrer for spiring af det enårige ukrudt og tilfører naturlig gødning i ét og samme snuptag
Stauder er farve-, nektar- og blomsterrige. De er vedvarende, beskytter jordbunden, de vokser nemt sammen i parceller. Deres frøstande om vinteren er god naturlig føde til fuglene.
Høje planter (standere) blandet med lave planter (bunddække) giver god pladsudnyttelse. Plant dem bred imod bred for at give dækkede bede, som citronmelisse med hestemynte med sankthansurt osv
Sæt planter af samme sort spredt i stedet for grupper, for så ses enkelte ukrudstplanter ikke så meget
Sæt næringskrævende planter sammen med kål, fx græskar, squash og tomater, og tilfør rigeligt med kompost eller komposteret dyremøg. Det giver underværker!
Har du leret jord, så sæt den naturligt hjemmehørende staude Kællingetand blandt dine buske, træer og stauder for urten er standhaftig og tilmed kvælstoffikserende ligesom den er en ren insektmagnet mens den blomstrer!
Har du veldrænet og sandet jord, er du heldig med at dyrke krydderurter og sydlandske træer og buske i din have, fx abrikos, fersken, nektarin og figen vil trives hos dig – især et sted i læ og sol.
Til de nye frugttræer i haven skal de beskyttes imod det stride plænegræs, der stjæler op til 60% af vand og næring til sig selv. Sæt træet i selskab med en læge- eller foderkulsukkerplante. Denne makker vil tilføre vand, næring og mineraler og holde græs på lang afstand. Bemærk at fodersukker findes i en steril sort ’Bocking 14’ som anbefales. Lægekulsukker er en vild dansk grøftekantsplante, der smider meget frø og derfor kan give andre problemer i haven. Begge slags kulsukker er gode insektplanter samt gode til hjemmelavet gødningsvand sommeren igennem.
Kan du afsætte lidt ekstra plads ud til skel, så overvej at erstatte den traditionelle klippede monotone hæk med en naturhæk bestående af flere slags buske. Buske giver gode synsindtryk året rundt samt gemmesteder og fødemuligheder til både fugle- og insektlivet. De skal næsten ikke beskæres eller holdes i skak.
Tidlige blomsterløg iblandt buske, stauder og hække giver de tidlige insekter vigtig føde og er en fryd for øjet i det tidlige forår. De kommer glade igen år efter år uden nogen indsats fra vores side.
Undgå at plante flere planter af samme plantefamilie i samme bed/jordstykke. Særligt rosenfamiliens planter er kendte for at udvikle ”jordtræthed” og derved svækket plantevækst. Både roser, jordbær, de fleste bærbuske og frugttræerne tilhører rosenfamilien. To år med tagetes kan rense jorden siges det. Men det er langt bedre at undgå at problemet opstår ved at plante flere plantefamilier i samme bed fremfor en. Fx tilhører det spændende og velsmagende honningbær en anden familie end rosenfamilien, ligesom robust bunddække af lodden løvefod, læbeløs, kæmpestenbræk mm tilhører andre plantefamilier og er bedre end jordbær i bærbedet eller frugthaven.
Kombinere planterne ud fra lysbehov og hvor planterne er aktive på året. En god kombination til et skyggebed i en spiselig have er ramsløg og hosta. Ramsløg er meget tidligt på færde, og hosta kommer sent i gang og varer til længe på efteråret. Begge er flerårige og solide planter hvis spisekvalitet er i top! Sæt dem tæt imellem hinanden og oplev hvordan de passer på din jord uden at du behøver røre en finger ☺
Har du meget skvalderkål et uønsket sted, er det sikkert fordi jorden er fugtig der. Grav en rende omkring planten, evt med en tør vold af jord udenom og du kan se, hvordan den holder sig på den fugtige side. Den tørre vold kan bruges til nogle udholdende lavere stauder som lodden løvefod. Nogen gang kan rabarber også lide at stå side om side med skvalderkål ligesom kulsukker og nogle kraftige sorter af storkenæb kan holde kålen i skak. Et bed med kombineret skvalderkål og forskellige mynter er flot, frodigt, spiseligt og et skønt sted for insekter og sommerfugle at finde føde og ly. Husk at skvalderkål blomsterne er smukke i buketter og at blomsterne hører til ynglingsspisen for de vigtige svirrefluer og andre gode bestøver-insekter. Munkene brugte rødderne til at lave et gigtmiddel af – de har været en skattet urt i umindelige tider!
Får du igen og igen mange lus på visse planter, fx roser, kan det være et myre-bo under jorden, der farmer mad til deres yngel. En venlig måde at bede myrerne flytte sig er at lave en bunke med sten på et sted hvor de gerne må bo. De ynder at bo under sten, hvor boet ikke bliver forstyrret og ikke bliver vådt. En anden måde er at plante urter med meget duft, fx lavendel, oregano, karryurt, timian osv., da de æteriske olier generer lus og myrer og får dem til at se sig om efter et andet sted
Er du glad for sommerfugle, så brug haven til mange sommerfuglevenlige planter. De flyvende sommerfugle ynder sommerfuglebuske, men også urter og stauder som hjortetrøst, arnica, inula, skabioser, kantløg, kamløg, nikkeløg, pibeløg og mange flere. Men husk også at sommerfuglene har i alt fire stadier, hvor de søger specifikke urter og planter som hi og føde. Brændenælden er kendt, men også løgkarse er vigtig. Har man disse to vilde danske planter i haven, har man sikret levesteder til 10 sommerfuglearter. Begge dele er også gode alsidige spiseplanter til supper, salater mm. Sommerfugle har også brug for fugt som de kan suge op med deres snabel, ikke så meget et vandhul, som en fugtig jord hvor de kan forsyne sig. I bunden af de gode sommerfugleplanter kan bruges kællingetand, læbeløs m.fl. som også brugs at insekterne til nektar og pollen.
Se mere om bivenlige træer og busk og deres pollen- og nektarværdi.