Rådgivning

En glad sjæl i et glad legeme. Sådan siger man om mennesker. Det samme kan man sige om haver. Hver en have jeg besøger har en sjæl. Nogle steder fryser jeg uanset hvor dejlig og varm dagen er, og andre steder lunes jeg uanset hvor koldt vejret egentlig er. Havens sjæl trives hvor der er gode rammer, et havelegeme.

Man siger også at en have er som en kat, og et hus som en hund. Hunden behøver kontrol og herre, mens katten forlanger frihed og tjenere. Vi er havens tjenere. Vi kan allesammen bruge den velvære og mentale styrkelse, som naturen og en varm have kan give.

På denne baggrund besøger jeg harver, indfanger deres sjæl, hilser på deres ukrudt, træer og blomster og forsøger at sætte ord på den måde, haven bedst vil trives og passes på.

Til kurser og foredrag fortæller jeg at havens natur kan opfattes som en læremester og rollemodel, og når jeg rådgiver om haven og designer haveplaner så fremmer jeg netop denne anskuelse.

Haveejere, der får mine planer og råd, er tydeligt lykkelige og taknemmelige, så jeg føler virkelig at jeg rammer noget her.

Det skal også siges at Naturplanteskolen er et sæsonbetonet virke, med hovedsæson for plantesalg i april – maj og juni, og i denne periode er det stærkt begrænset hvor meget jeg kan love mig ud.

Måske bliver vi med tiden flere om planteskolen, så jeg kan dedikere mig til den kreative og dybe proces det er at opfatte og levendegøre sjælen i mange haver og matche den med netop den familie, der bebor haven nu.

Samtidig bliver designet udført efter permakultur-principper og etik, så det bliver bæredygtigt, ret så selvforsynende med mange spiselige planter, og etablering af et biologisk kredsløb hvor intet organisk er affald og alt indgår i en cirkulært system, og vi gør det klimamæssigt robust og venligt, med fokus på vand, vind, lys, temperatur som ressource der udnyttes som et gode i lighed med hvordan naturen selv ville gøre det.