Aiah Noack

Havebrugskonsulent og forfatter Aiah NoackSom barn var min største drøm at blive gartner og dyrke blomster og planter hele mit liv. Men pga. ondt i ryggen efter et meget hårdt arbejde, da jeg som 17-årig var ungarbejder i et potteplantegartneri, blev der sat en stopper for den drøm. I stedet fandt jeg ud af, at der var en teoretisk uddannelse: papir-gartner, som jeg så ofte kalder det, som i stedet kunne indføre mig i planternes forunderlige verden. Derfor blev jeg uddannet hortonom (havebrugsvidenskab) i 1985, og PhD i botanik og plantefysiologi i 1990.

I 1990 startede jeg rådgivningsfirmaet Team Growhow på Fyn, og i 25 år har jeg haft projekter hos de store gartnerier i bl.a. Danmark, Norden, Canada, USA og Sydafrika. Jeg var specialiseret i produktionsudvikling, forædling og trendrådgivning, inden jeg i 2000 flyttede til Sydafrika for en længere årrække at arbejde med projektet South African Plant Breeding, Cefane. Her var jeg bl.a. med til at indsamle, dyrke og undersøge 800 forskellige planter i de år, jeg var i gang.

I 2008 flyttede jeg tilbage til Danmark med en ny og speciel interesse i ryggen – nemlig permakultur. Den har givet mig et nyt afsæt og en ny meningsfuld brug af min faglige kunne, nemlig havedesigns, og at indsamle, dyrke, udvælge, formidle og forædle spiselige planter til danske og andre temperere haver, parker, byhaver, altankasser, vindueskarme, drivhuse, gartnerier og planteskoler.

I 2013 etablerede jeg Naturplanteskolen ud fra et ønske om at flere kunne få fornøjelse og glæde af de myriader af spiselige flerårige haveplanter, som naturen er fuld af, men som vi sjældent kender fra vores egne gamle traditioner eller den store kommercielle havebranche.

Jeg arbejder tæt sammen med forfatter “the extreme salad man” Stephen Barstow i Norge om at fremskaffe og formidle planterne til haveejere først i Danmark hvor Naturplanteskolen ligger, og senere i udlandet. Vi har været på flere studieture sammen til bl. a. England og Japan.

Jeg har skrevet flere artikler om Stephens 30 år gamle spiselige have og den overflod den byder på af planter, blomster, insektliv, fugleliv og naturligvis liv i jorden der er grobunden for al frodigheden.

I 2017 udgav jeg bogen Fantasilater – eventyrlige blomstersalater, som handler om spiselige blomster vi nemt kan dyrke i vores haver til glæde for både biodiversiteten, øjet og ganen.

I vores gårdbutik samt via online salg sælger jeg frø til mange af de sorter som du bl.a. kan læse om i bogen.

Se Aiahs CV

Køb bogen Fantasilater – eventyrlige blomstersalater