Planter

Blåbær fra Naturplanteskolen

FRUGT- OG BÆRWEEKEND

En dejlig weekend på Naturplanteskolen med fokus på dels skovhaver hvor frugt og bær indgår, dels på sorter, dyrkning og smag af æbler og alle mulige andre slags frugt og bær
LØRDAG TEMA
Fokus på skovhavens spændende design, udbytte og elementer. Se eksempler på guilds (plantesammensætninger)
SØNDAG TEMA
Dyrkning af æbler og anden frugt. Foredrag og smagsprøver med frugtavler Anders Lindgård fra plantagen KysØko
BEGGE DAGE
kl 11 Rundvisning med fokus på Naturplanteskolens skovhavedesign proces, med indehaver Aiah Noack. Få inspiration til din egen skovhave, både muligheder og udfordringer
BEGGE DAGE, HELE DAGEN
Cafeen byder på kaffe / te og lækre boller og kager med æbler og anden frugt
Tilbud på frugttræer, bærbuske, udvalgte bunddækkeplanter og frøblandinger til øget insektliv i skovhaven og frugtavlen
Jostabær fra Natuplanteskolen

Jostabær

Perfekt til den store have og bær-glade familie. Stor busk, der er en krydsning mellem solbær og stikkelsbær.

Høst i juli og august. Bærrene smager som mild solbær og er store som stikkelsbær. De kan spises friske fra busken eller bruges til saft, grød, smoothies, desserter og kager.

Aronia/Surbær fra Naturplanteskolen

Surbær

Kedeligt navn, men yderst smukke buske og dejlige antioxidantrige bær. Flere sorter haves og de klæder enhver have. Nemme at passe og høste.

Honningbær fra Naturplanteskolen

Honningbær

Smager som blåbær og dyrkes i almindelig jord. Robust og tidlig busk, hvor bærrene kan høstes i juni.

God insektplante, når den blomstrer i april. Stammer fra Sibirien. Vi har seks dejlige sorter at vælge imellem.

Gravefrit kartoffelbed

På Naturplanteskolen ynder vi at dyrke kartofler uden at bruge redskaber eller maskiner. Ingen spade, ingen hakke til hypning, ingen greb til høst. Vi brugte en trillebør og en greb til at anlægge kartoffelbedet ovenpå et stykke overflødig græsplæne. Og så brugte vi et par baller økologisk halm til dækning af de forspirede læggekartofler. Det var i slut april i år.

Nu er der høstet 4 rækker á 5 læggekartofler af kartoflerne (sort Solist), som fik hvert sit underlag af næringsholdig organisk materiale. De har sikkert været klar til høst i 2-3 uger, men vi fik først tid til at lave noget dokumentation nu. Tak fil vores gartner Eulalia for høst, afvejning og rapportering 🙂
  • Underlag af muld med lidt hønsemøg-piller i kom ind på førstepladsen med 3,450 kg: Store og flotte kartofler. Planter kom tidligt op og har været store og flotte.
  • Underlag af hjemmelavet havekompost kom ind på andenpladsen med 2,515 kg. Flotte store kartofler og planter, ret balanceret vækst og udbytte.
  • Underlag af komposteret hestemøg med savsmuld kom ind på tredjepladsen 0,590 kg. Små kartofler. Mange nye små kartofler på planterne til senere høst.
  • Underlag af frisk hestemøg med halm blev nummer sjok med kun 0,330 kg. Mange nye små kartofler på planterne til senere høst. Planterne er flotte nu og måske er der mere på vej 🙂

Kartofler af egen høst fra NaturplanteskolenDe øvrige sorter som Elfe, Aluette og Ditta høstes i kommende tid. Bemærk at kartoflerne ikke er vandet i hele perioden og at de ikke er hevet op af jorden nu. Planterne får lov at vokse videre, vi har bare været inde under dem og høste de største nye kartofler, og derefter dækket med halm igen.

Morgenfrue - planteportræt

Morgenfrue

Morgenfrue, Calendula officinalis

Blomsterrig urt med gule og orange blomster, op til 60 cm høj, og som trives i sol i alm. havejord.

Spis blomsten, som har en mild let pebret smag. Pink rund kurveblomst, der holder 1-2 dage efter pluk. Brug dem gerne straks. Brug blomsterne i salater, til te, i kryddersmør og pynt på kager og slik. Tørrede blomster kan bruges som plantefarve, til te, cremer mm.

Spis bladene, som har en sødlig lidt klistret smag. Gode i salater, samt i tilberedte retter som omelet, pie mm.

Også egnet som buketblomst.

Se mere i bogen Fantasilater – eventyrlige blomstersalater, og bemærk at kun økologisk dyrkede blomster og blomster fra egen have uden brug af gift bør bruges til fødevarer.

Løvemund - planteportræt

Løvemund

Løvemund, Anthirrhinum majus

Blomsterrig urt med hvide, pink, peach, rosa, lilla, gule,  blomster, 30 cm – 1 m høj, og som trives i sol og halvskygge i alm. havejord.

Spis blomsten, som har en mild let bitter smag, sommetider med tone af ærter. Fyldig maskeblomst, der holder 2-3 dage efter pluk. Brug dem gerne straks. Brug blomsterne i salater, i tærter, og som pynt på kager og slik.

Spis frøene. Ud af modne frø kan udvindes en olie der er næsten på højde med olivenolie.

Også egnet som buketblomst.

Se mere i bogen Fantasilater – eventyrlige blomstersalater, og bemærk at kun økologisk dyrkede blomster og blomster fra egen have uden brug af gift bør bruges til fødevarer.

Hornviol - planteportræt

Hornviol

Hornviol, Viola cornuta

Flerårig urt med blå, hvide, rosa, sorte, gule og flerfarvede  blomster, op til 25 cm høj, og trives i halvskygge i alm. havejord.

Spis blomsten, som har en let krydret let sødlig smag med et touch af tyggegummi (Jenka). Stedmoderformet blomst, der holder 1-2 dage efter pluk. Brug dem gerne straks. Brug blomsterne i salater, kandiserede og som pynt på kager og slik.

Spis og drik bladene, som har en mild lidt krydret smag. Brug bladene i te. Gode i salater, samt i tilberedte retter med pasta mm.

Også egnet som bunddække- og krukkeplante.

Prøv også: Canadisk viol, Viola canadansis, med hvide blomster og stedmoderblomst, Viola tricolor.

Se mere i bogen Fantasilater – eventyrlige blomstersalater, og bemærk at kun økologisk dyrkede blomster og blomster fra egen have uden brug af gift bør bruges til fødevarer.

Kornblomst - planteportræt

Kornblomst

Kornblomst

Blomsterrig sommerblomst med blå, lilla, rosa og hvide blomster, op til 1 m høj, og trives i sol i alm. og mager havejord.

Spis blomsten, som har en mild nellike smag. Runde kurveblomster, der holder 1-2 dage efter pluk. Brug dem gerne straks. Brug blomsterne i salater, frugtsuppe og pynt på kager og slik. Tørrede mørke blomster kan bruges som naturlig farve i fødevarer.

Spis unge skud, som har en mild smag. Gode i salater, samt i tilberedte retter som omelet, pie mm.

Også egnet som buketblomst.

Se mere i bogen Fantasilater – eventyrlige blomstersalater, og bemærk at kun økologisk dyrkede blomster og blomster fra egen have uden brug af gift bør bruges til fødevarer.