En grøn mission

Aiah Noack
Haveekspert og ildsjæl.

Hortonom og phD i planter og haver
30+ års erfaring som professionel rådgiver og iværksætter for planteviden og naturforståelse, havedesign, naturlig planteforædling, gartneri- og planteskoledrift.

Kunstmaler
Malerier i olie og akryl, med adskillige udstillinger bag sig i Danmark og udlandet.

Foredragsholder og kursusinstruktør
Lever og ånder for at formidle god, gedigen og let forståelig viden om naturen, haverne, selvforsyning, permakultur, biodiversitet, glæden ved det simple i det komplekse i naturen.

Havedesigner
Perma-havedesigner med havebesøg og indretning af haver og brugsområder så de bliver funktionelle såvel som støttes af det økologiske kredsløb, samt spiselige og gode for den trængte biodiversitet, såvel som vores eget naturlige fitnesscenter, terapi og balance-klinik.

Havebogsforfatter
2017: Fantasilater – eventyrlige blomstersalater (Koustrup & co)
2020: Flerårige grøntsager (Koustrup & co)

Aiah Noack fortæller om sit virke:
I min tid som rådgiver for de store gartnerivirksomheder, primært 1990 – 2008, var virksomhedslederne ofte opfindsomme og hurtige til at tage nye tendenser til sig i forbrugerkredse. Trends kaldes det. Der blev lavet tilpasninger i produktlinjerne og der blev poleret lidt i virksomhedsprofilen for at tækkes strømningerne, lige så meget så det kunne ses på bundlinjen også. Men grundlæggende var grunden til at eksistere som virksomhed at præstere sorte bundlinjetal og derved være en succes i omgangskredsen og den branche man hørte til. Og selvfølgelig spare op til pensionen, så man kunne få et ekstra sommerhus, tage på ekstra krydstogtsferier, og hvad lysterne ellers bragte frem. Det var dygtige, fornuftige, arbejdssomme mennesker, som jeg holdt meget af og nød at samarbejde med. Hvad vil jeg så sige med det?

Jeg vil sige, at jeg selv tog mig en tænkepause – en nulstilling, en nedtælling – og satte mig nogle nye mål i årene 2007 – 2012. Jeg havde boet i fattige egne af verden i nogle år, hvor jeg havde set at landbrugsproduktionen primært var tiltænkt fjerntliggende rige lande, ikke den lokale befolkning. Når jeg kom hjem på besøg, så jeg hvordan vi kunne købe mere og mere eksotiske fødevarer fra flere og flere steder i verden fra gang til gang. Det var dengang man pludselig kunne få asparges (dansk sæson april-maj-juni), jordbær (dansk sæson juni-juli) og blåbær (dansk sæson august – september) hele året. Global village kaldes trenden. Siden da er det gået endnu mere bersærk. Udsultning af jord og befolkninger fjernt fra os, og mere overvægtigt og flere velfærdssygdomme hos os. Usundt, u-bæredygtigt, og tilmed mangel på tanke og respekt for den natur og planet, der føder os. Jeg mistænker, at det er sorte bundlinjetal der er hovedmissionen her. Eller som nogen siger det excelarkstyraniet. 

Derfor blev permakultur og en permakultur-inspireret planteskole og kursuscenter svaret for mig. Her kan jeg gøre godt igen, for mine mange flyrejser, og for mine år med de store virksomheder, og jeg kan formidle den nye større forståelse og dannelse som mit liv udenfor Danmark har givet mig.  Dannelsen og forståelsen har for eksempel givet mig sans for detaljen i det mindste, som giver ny mægtig indsigt i det største. Der findes 42 naturlove, og jeg har siden min tænkepause og nulstilling forsøgt at leve efter disse med krop, sjæl, forstand, bankkonto, ejendom, medmennesker, årstidsuret, have og kursusvirksomhed. Hver dag er der nye indsigter, nye grunde til at være ydmyg og taknemmelig, nye erkendelser og læring fra vores store læremester, naturen. Og dermed nye udfordringer. Jeg glæder mig til hver ny dag, og siger tak af hjertet til alle der støtter mig og os på Naturplanteskolen. 

CV for Aiah Noack

Uddannelse:
1979: Naturfaglig student.
1985: Hortonom; produktion af frugt, grøntsager og blomster som speciale.
1991: Phd i plantefysiologi og botanik.
1994: Merkonom i markedsføring.

Virke:
1985 – 1990: Jordbrugsforsker med speciale i produktudvikling og planteforædling.
1990 – 2000: Stifter og selvstændig konsulent, planteforædler og forsker i firma Team Growhow.
2001 – 2008: Stifter og leder af planteforædlingsplanteskole i Sydafrika .
2009: Overtager forældres ejendom. Stifter og leder af Naturplanteskolen. Havebrugskonsulent med havedesign, foredrag og havebøger som speciale.

Motto:
Man skal prøve noget nyt hver dag.