Så er det efterår og vi er klar med efterårts arrangementer og events. Se mere under fanen med events.

Bemærk at vi slutter sæsonen med de faste åbningstider af:

Sidste almindelige åbningsdag i 2015 er søndag d 18. oktober kl 11 – 15, hvor vi byder på pandekager bagt over bål, kaffe samt gode tilbud på planter. 

Vi er klar igen til stor åbningsfest lørdag d. 9. april 2016

 

Naturplanteskolens nylige besøg hos forfatter Stephen Barstow i Norge har budt på megen inspiration, kreativitet og gode mad oplevelser- inklusive hvordan man da bruger ukrudtet til lækker mad! Et af formålene var at hjælpe i haven og behovet for lugning viste sig overordentlig stort. Det valgte vi at bruge til noget sjovt og konstruktivt: Ukrudtspesto med 19 typer ukrudt. Vi har valgt de spiselige ukrudtstyper, som spreder sig for meget i haven og som derfor ofte luges væk.

Her er opskriften på ukrudtspesto a la Barstow:

Fuglegræs, venuskam, brændenælde, mitsuba, spinatranke (ja du læste rigt – den sår sig selv ved frø i fx kartoffelstykket!), rosetkarse, melde, boghvede, vårsalat, hjulkrone, kommen, cikorie, karse, oreganum, mælkebøtte, vejbred, skvalderkål, rucola, løgkarse. Dertil dild, koriander og hvidløg direkte fra haven. Samt chili efter smag. Alt skylles og de grove dele fjernes. Tilsæt pinjekerner, solsikkekerner, olivenolie, paramsanost og brug en god blender. Pynt med spiselige blomster, som her tigerlilje, hyldeblomster og prærieløgblomster. Hurtigt ser det hele sådan her ud:

11705123_10153336521340860_8471416655890118140_n

 

Skøn var workshoppen om fermentering lørdag d. 11. juli på Naturplanteskolen. Tak til frøsamler Søren Holt for viden, inspiration og oplæg til at plukke vores umodne mirabeller til lækre oliven-agtige mælkesyre fermenterede sager. Alle gik hjem med fyldte glas og glade sjæle. Her er glimt fra eventet:

IMG_3721 IMG_3723 IMG_3724 IMG_3730 IMG_3741 IMG_3743

 

På fed festival: Naturplanteskolen var repræsenteret ved ikke mindre end 20 forskellige spiselige flerårige planter – der var plantet i 15 solide pallekasser – på årets Roskilde Festival – og alle havde udsigt til Orange Scene fra Hennes & Mautitz bæredygtighedsstand. Her er vores fotos fra dagen før dagen det hele gik løs. Vi gætter på at der har været velbesøgt på standen til afslapning og læring 🙂

De næste uger kan kasserne besigtiges på Naturplanteskolen – vel mødt til alle!

IMG_3538 IMG_3557 IMG_3558 IMG_3562 IMG_3567 IMG_3540

 

Land_logo_rentegnet

Naturplanteskolen er blevet optaget i det internationale netværk af LAND centre:

http://permakultur-danmark.dk/land-2/naturplanteskolen/

 

IMG_0627 IMG_0626 IMG_0628

Mineraler til jorden:

Rock Dust fra skotske fjelde er er godt bud på fantastiske resultater i køkkenhaven, græsplænen, prydhaven og sågar til mindre marker. Jorden er udpint for essentielle stoffer efter århundreders dyrkning og høst. Med 1-2 kg rock dust pr m2 kan du få frugtbarheden tilbage i jorden.

Sælges i 25 kg sæk til kr 250,- eller lille prøvepakning til kr 50,-

Vi fører også øko hønsegødning, øko havegødning baseret på lupin, samt øko pottejord, planteskolejord m naturgødning mv

IMG_0960

Ugens VIP (Very Important Plant)
LØVETAND – MØLKEBØTTE
En af de mest udskældte ukrudtsplanter har fortræffelige egenskaber til sundhed, helbredelse, natur-genoprettelse og permakultur levevis.
Hele planten er spiselig og kan indtages frisk, dampet, bagt, stegt, fermenteret og tørret. Blomsterne kan der laves honning, gele og marmelade ud af. Blomsterstilkene kan dampes som mælkebøtte pasta. Mælkebøtte hjerter smager og tilberedes ligesom artiskok. Friske unge blade, stilke, blomster mm smager stærkt men godt i multi-blandede salater. Te brygget af tørrede rødder er kendt som godt for leveren. Plantens fibre er kendt som godt for fordøjelsen.
I ekstreme egne som Grønland brugte man at indsamle og fermentere mælkebøtteplanten som forråd for vinteren (pga vitaminer, mineraler, fibre mm).
Mælkebøttens blomster er en af de tidligste som bier og insekter henter nektar og pollen fra.
Naturplanteskolen sælger to slags LØVETAND / MÆLKEBØTTER:
Taraxacum pseudo-rosea med lyserøde blomster og grønne blade (Lyserød mælkebøtte) og T. officinalis med røde blade og små gule blomster (Færøsk mælkebøtte).
Vi opfordrer alle til at dyrke, ære og prøve at ernære sig ved Løvetanden. (smage på Mælkebøttens kraft og saft.
Besøg Naturplanteskolen på Stærkendevej 177, 2640 Hedehusene og lær om 250 spiselige planter til privathaven, altanen, byhaven, børnehave-haven mm. 

IMG_0601 - version 2

 

TILBUD: Bogen af Stephen Barstow: Verden rundt i 80 spiselige planter

IMG_2783

Naturplanteskolen forhandler Stephen Barstows første bog “Around the World in 80 Plants” om spiselige have planter fra hele verden, som har bestået forfatterens “eksamen” af smag, udseende, hårdførhed og “den gode historie”. Stephen Barstow har haft 6000 spiselige planter igennem sine grønne fingre på 30 år, hvoraf 2000 er hårdføre nok til at trives i hans have højt mod nord (Malvik ved Trondhjem), og kun de bedste 80 har fundet vej til bogen. Bogen er udgivet på engelsk. Pris kr 200.

Mød Naturplanteskolens planteboder 

IMG_1008  IMG_3353

Mød os på

 

Valbyparkens Rosenkårings dag lørdag d. 2. august

 

Book en plantebod til dit marked eller event om bæredygtige haver – vi har kun to arme og to ben og en bil, så book i god tid 🙂 Skriv til info@naturplanteskolen.dk

Print Friendly, PDF & Email