Velkommen til Aiahs side på Naturplanteskolens hjemmeside.

Hvad er Naturplanteskolen?

Læs natur + planter + skole = formidlingssted for store og små om natur, sundhed, haveglæde, gode madoplevelser og havefællesskab 🙂

Jeg har etableret Naturplanteskolen for 4 år siden udfra et ønske om at flere kunne få fornøjelse og glæde af de myriader af spiselige flerårige haveplanter, som naturen er fuld af, men som vi sjældent kender fra vores egne gamle traditioner eller den store kommercielle havebranche.

Naturplanteskolens venner og andelsfrugthaven

Som jeg ser det pt er Naturplanteskolen en hobby og ikke en levevej, da det er for arbejdstungt at dyrke få af mange slags planter pr håndkraft, som vi gør det her, og vi arbejder alle frivilligt og ulønnet for 5. år i træk.

I et forsøg på at skabe fællesskab om at finde og dyrke flere spiselige planter til haven har vi dannet foreningen Naturplanteskolens venner. I foreningen støtter vi planteskolens arbejde bl.a ved frivilligt arbejde og en andelsfrugthave hvor man køber sig en andel og dermed et lærested, et mødested og en høst af noget af alt det gode vi dyrker i Naturplanteskolens temahaver mm.

Stephen Barstow som sparringspartner

Jeg arbejder tæt sammen med forfatter “the extreme salad man” Stephen Barstow i Norge om at fremskaffe og formidle planterne til haveejere først i Danmark hvor Naturplanteskolen ligger, og senere i udlandet. Vi har været på flere studieture sammen til bl. a. England og Japan. Jeg har skrevet flere artikler om Stephens 30 år gamle spiselige have og den overflod den byder på af planter, blomster, insektliv, fugleliv og naturligvis liv i jorden der er grobunden for al frodigheden. Vi har således solgt over 150 af Stephens bog “Around the World in 80 Plants” og haft ham på besøg til workshops, kurser og masterclass’es adskillige gange.

De nyeste ting for Stephens og mit samarbejde er en årlig 4-5 dages studietur til haven og naturen i Norge tæt på Trondheim for op til 20 deltagere. I 2017 bliver turen afholdt d 28. juli til 1. august. I september kommer Stephen og holder kursus om planteslægten Allium – hvor han er kendt som “smelly old onion-man” og har i hundredvis af sorter og arter i sin have fra hele verden. I Naturplanteskolen har vi KUN omkring 50 forskellige flerårige løg til salg i 2017, og det er dem vi skal gennemgå sammen med Stephen, – men 50 er da også lidt 🙂

Få råd og nyt design til en spiselig have

Se siden om havedesign og lad os hjælpe med at designe den nye have udfra jeres / dine idéer 🙂

Ny inspiration til salater, spiselige bede og levende havedyrkning

Bogen om Fantasilater(R) udkommer til april og er min første bog. Jeg glæder mig helt vildt til at få vinterens krævende skrivearbejde omsat til en trykt farverig bog om noget af det jeg synes er allermest spændende lige nu!

Saml nogle haveinteresserede og få inspiration i form af et foredrag:

Jeg stiller gerne – evt. med Naturplanteskolens Venner – op til foredrag, hvor hovedemnet er haver, natur og økologi. Her kan deltagerne blive inspireret til at tænke i nye baner i haven, få kundskaber om blomstersalater, dyrkning, planter, kredsløb, natur, havedesign, kompost og jordforbedring mv.

Vi tager også gerne aktuelle spiselige planter, bæredygtige møbler og produkter, som vi sælger i vores gårdbutik, med, så der er mulighed for at købe varer med hjem med det samme.

Hvordan booker man et foredrag:
Skriv til spisdinhave@naturplanteskolen.dk med din idé, så aftaler vi pris og dato.

Emner:
  • identifikation af træer, buske, blomster og urter.
  • rådgivning om, hvor planterne trives.
  • rådgivning om, hvad man selv kan formere.
  • rådgivning om, hvordan man beskærer.
  • rådgivning om nabo- og kombinationsplantning, bunddække.
  • rådgivning om nye og kendte spiselige planter.
  • rådgivning om jordforbedring, kompost, jordtyper og at undgå gift i haven.
  • ideer til nye bede, stier, naturhæk.
  • Ideer til fuglevenlig beplantning.
  • ideer til haven, hvor man holder bier.
  • opstart og design af skovhave, køkkenhave, urtebed, spiselig prydhave, have med og uden græsplæne.

Hvor ved Aiah alt det fra?

Jeg er uddannet hortonom (havebrugsvidenskab) i 1985, og PhD i botanik og plantefysiologi i 1990. Jeg har studeret i Danmark og new Zealand og haft selvstændig konsulentvirksomhed med gartner- og planteskolebranchen i Danmark og udlandet som kunder i 25 år. Jeg har etableret og drevet planteskole og planteforædlingsvirksomhed i det sydlige Afrika i 10 år. Jeg er flasket op med selvforsyning og havedyrkning i både mit barndomshjem og hos bedsteforældre, så der er ingen undskyldning for ikke at trække disse dyder frem igen i en moderniseret og mindre arbejdstung form 🙂